Clima Connection 2008 2006 Nano Quest dagbog  Power Puzzle 2007

Følg vores rejse til World Festival i Atlanta, USA

Se under Rejsedagbog
 
Forberedelser til World Festival i Atlanta, USA

5. april 2007: I dag skulle alt pakkes ned fordi vi rejser i morgen tidlig. Vi nåede dog lige at lave nogle enkelte forbedringer på robotten. Det sidste værktøj kaldet "Resten" fik også monteret et dannebrog som går til tops kort før kørslen er ved at være slut. Nicolai og Charlotte fik også øvet kørsel med robotten så nu har vi hele 3 hold der kan gennemføre banen på under 2½ minut. O-fejl og Ingen-fejl skulle også lige prøve om de kunne køre hurtigere end børnene men på grund af flere obstruktioner fra børnene lykkedes det ikke helt. Det er dog helt sikkert at det ikke var på grund af fejl som de formidable vejledere gjorde. De er nemlig fejlfrie.

 

4. april 2007: Nu tror vi at vi er ved at være klar selv om der hele tiden er noget der kan gøres bedre. Mads fortager de sidste justeringer i programmerne og der bygges en sidste gang om på værktøjet der hedder "Resten". Reserve køreholdet er nu også ved at være kørt godt ind og første holdet få kamp til stregen. Nicolaj går rundt og små griner hele tiden og Susanne går rundt og ryster på hovedet af drengene.

 

1. april 2007: I dag havde vi orienteringsmøde for alle forældrene. Berit gav os de sidste instrukser inden vores afrejse på fredag. Nu er der kun godt og vel 4 dage til vi skal af sted. Vi fik også robotten til at køre rigtig godt og Mads kom med en rigtig god ide om at sætte 2 af værktøjerne sammen til et værktøj. Nu kan vi lave 400 point på under 2 minutter hvis det hele kører godt.

29. marts 2007: I dag blev der kun øvet med robotten, så det var kun Mads og Nicolaj der var kommet. Der blev virkelig øvet og fin pudset. Vi fik også taget nogle billeder af værktøjerne som skal bruges til vores tekniske rapport.

 

25. marts 2007: I dag bøvlede vi rigtig meget med Nanotip magneten. Den ville bare ikke det den skulle indtil batterierne blev skiftet. Hvor svært kan det være. Vi fik også øvet engelsk i vores teoretiske præsentation. Nu skal der bare øves og øves. Tom havde Squash kage med. Uha hvor den smagte godt. Jesper, Dorthe og Rasmus havde lige glemt det der med sommertid, så de kom lidt for sent.

 

18. marts 2007: I dag fik vi sorteret den store kasse med lego klodser. Vi fik også gennemgået vores teoretiske præsentation og fordelt hvem der skal sige hvad. Vi fik også lavet vores tekniske præsentation/rapport færdig. Charlotte, Dorthe, Rasmus og Nicolai kunne ikke komme i dag. Nogle var syge og andre var ude at rejse.

 


 

11. marts 2007: I dag arbejdede vi rigtig meget med vores sang. Vi kom også langt med vores præsentation. Nu skal vi bare lige have fundet ud af hvem der skal fortælle hvad. Mads og Nicolaj fik også skrevet engelske tekster ind i deres robot programmer.
Ved en fejl var både Nicolai og Nicolaj kommet til begge at tage kage med, så at vi have rigtig meget kage. Det gjorde slet ikke noget og det meste blev da også spist.

Vi fremstiller kulstof i PR-Lab i Hørup

4. marts 2007: I dag var vi på besøg hos PR-lab i Hørup hvor Poul Agerbæk-Larsen fortalte os om kulstof. Vi fremstillede også noget kulstof ved hjælp af sukker (Kulhydrat) og svovlsyre. Vi lavede også kulstof ved bare at opvarme noget sukker så at vandet (H2O) blev fjernet og der kun blev kul tilbage i skålen. Poul havde også nogle rigtige nano rør i et lille glas. Det var et rigtig spændende besøg.
Efter vi kom hjem til Stevning arbejdede vi videre på vores teoretiske præsentation. I den tekniske afdeling rettede vi også lidt i vores programmer. 
En stor tak til PR-Lab for det fine besøg

 

Forberedelse til World Festival i Atlanta, USA

25. februar 2007: I dag skulle Mads forklare 0-fejl hvordan hans programmer var lavet. Næste søndag skal vi på besøg i et rigtig professionel kemi laboratorium hvor vi skal forsøge at fremstille kulstof ud fra sukker (kulhydrat). Nicolai har også fået arrangeret at Lilian fra Nørreskovskolen lavet et lignende forsøg. Det bliver spændende

 

18. februar 2007: I dag blev der bygget om på værktøjet til frigørelse af magneten sådan at robotten ikke behøver at tage værktøjet med hjem til basen efter at magneten er løsnet. Der blev også programmeret om på værktøjet til udløsning af nano kable. Nu kører lastbilen ikke længere ned fra rampen efter at kablet er blevet udløst.

 

11. februar 2007: Vi fik lavet hold foto samt foto af alle vores pokaler. Der blev også lavet foto af robotten som skal sendes til USA. Det vil blive vist på storskærmen under selve festivalen. Vi blev også enig om at i den teoretiske opgave vil vi forsøge at gå mere i dybden med hvordan nano rør fremstiles. Vi så også en ny film om rum elevatoren og fremstilling af kulstof rør. Det var dejligt at komme i gang med FLL igen efter en lang periode hvor vi ikke har lavet noget fordi vi ikke vidste om vi gik videre. Desværre har vi fået at vide at Søren og Helle ikke kommer med til Atlanta. Det var en skam, men vi må forsøge at klare os uden. Derimod er Anne-Vibe nu kommet med på holdet. I USA behøver man nemlig kun at være 9 år for at være med.
 

Atlanta World Festival nu kommer vi!

3. januar 2007: I dag holdt vi sponsor/familie dag. Her fik vi en stor overraskelse, da vores vejledere fortalte os, at de havde en god og en dårlig nyhed. Den gode nyhed var at vi var blevet inviteret til at deltage i Open European Championship (OEC) i Bodø i Norge. Den dårlige nyhed var at Susanne, Jesper og Søren skulle til eksamen, så de ikke kunne komme med, så turen var derfor blevet aflyst igen. Stor skuffelse. Herefter kom endnu en god nyhed. I stedet for er vi blevet inviteret til deltagelse i FLL World Festival i Atlanta USA, til april.
 

Skandinavisk finale i Västerås, Sverige

2. december 2006: Turen til Sverige var lang, vi kørte i alt 1920 km, men det var det hele værd. Vi blev nomineret til programmerings prisen og opfinder prisen, og fik Konstruktions prisen. I Robot konkurrencen blev vi nummer 5, ud af ca. 40 hold, så det er vidst hvad man kalder, godt klaret. Vi optrådte hele to gange, både til konkurrencen og til festen om aftenen. Til Festen fik vi rigtig gang i publikum, det kunne ikke blive bedre. Udover vores sang kom der også et band og spillede, og så blev der virkelig sat gang i festen. Klokken blev 12 før vi gik i seng. Til alle på holdet vil vi gerne takke for en rigtig god og sjov tur.
 

Forberedelse til skandinavisk finale i Västerås, Sverige

19.november 2006: I dag var første gang vi mødtes efter finalen i Nordborg. Vi talte bl.a. om hvad vi eventuelt kunne gøre bedre for at forbedre vores chance for at opnå endnu bedre resultater. Vi havde følgende forslag til forbedringer: Vi bør selv kunne udløse Rum elevatoren. Vi bør have et fælles kampråb. Forhåbentlig kan vi udløse lastbil opgaven i et hug. Sonic sensoren må gerne kunne reguleres trinløs, sagde Mads.
Mads og Nicolaj forsøgte med et nyt værktøj til løsning af lastbilen så at den kun skal skubbes til en gang for at hejses. Vi kan dog kun spare ca. 2 sekunder. Vi har også forbedret værktøjet til ”resten” hvor vi har ændret placeringen af molekyle aflade værktøjet så at den ikke udløser for sent.
Vi fik også lavet et helt nyt værktøj som kan udløse elevatoren fra begge sider og dermed sikre at vi altid får de 40 point for elevatoren.
Vores dagbog har vi nu lavet som en avis. Det var en ide vi fik fra et af de andre hold der deltog i finalen i Nordborg. Vi kalder vores avis for ”Daily News”
 

NXT Generation bliver Champion i Nordborg

11. november 2006: Syv ud af de 14 pokaler blev vundet af det nye robothold NXT Generation. De fleste af de børn og unge der er på holdet var med for første gang, men der var også et par rutinerede unge og en gruppe vejledere fra det tidligere storhold RoboGenius, som har deltaget i den skandinaviske finale fire gange og i maj i år vandt europamesterskabet i Eindhoven.
Holdet kvalificerede sig med erhvervelsen af Champions-prisen til deltagelse i den skandinaviske finale i Västerås, Sverige d. 2. december.
NXT Generation vandt pokalerne: FIRST LEGO League Champions (overaltvinderprisen),
Robotkonkurrencens 1. plads, Indsigtsprisen for de ældre hold for den teoretiske opgave om Nanotknologi, Programmeringsprisen for de ældre hold, konstruktionsprisen, teknologiprisen og endelig samarbejdsprisen.
De øvrige pokaler gik til:
Indsigtsprisen for de yngre hold (10-13 år): Team Nydam fra Nydamskolen
Programmeringsprisen for de yngre hold: Robonauterne fra Hørup Skole
Konkurrentprisen: The Eckersberg Programmers fra Eckersberg Friskole
Dagbogsprisen: Hell Robots fra Friskolen Østerlund
Show-prisen: Frøslevlejrens Efterskole, og
Robotkonkurrencens 2. plads: Frøslevlejrens Efterskole.
Udholdenhedsprisen: Strandligaen fra Efterskolen Strand.
Kilde: http://www.hjernekraft.org/steder/index_nyhetd.tpl?command=search&db=../db/nyheter_sted.txt&eqskudata=12112006132232   

 

NXT Generation underviser i Nano teknologi

Fredag den 10. Nov. 2006 I morges mødtes vi kl.8.30 på Guderup skole og skulle fremlægge vores NANO projekt for 6.A. Det gik meget godt men vi havde ikke det rigtige stik med til højtalerne så vi kunne ikke synge. Bagefter kørte vi over til Carsten og fik kage. Kl.11.30 tog vi til Midtals-friskole og fremlagde det en gang til og derover lærte vi at vi skulle stå sammen som et hold og synge sammen. Det var godt vi lærte det, inden det går løs i morgen. Vi kørte også med robotten. I Guderup kørte vi 400 point hjem, men i Midtals-friskole gik det ikke helt så godt. Der er vist noget vi lige skal have rettet op på, men generelt kører det godt.

Tirsdag den 7. Nov. 2006 I dag har vi forsøgt at lave et sikkerhedsprogram. Der var godt at det kun var et sikkerhedsprogram fordi det kørte ikke særlig godt. Vi kørte også vores bedste runde indtil dato. 400 point på 1 minut og 52 sekunder. Vi havde også besøg af Jydske Vestkysten som gerne ville interviewe os. Der skulle komme en artikel i avisen torsdag. Igen igen fik vi pizza til aftensmad.
 

Der er en risiko ved alt hvad man laver

Søndag den 5. Nov. 2006 I dag har vi øvet på vores præsentation. Der mangler stadigvæk lidt i at det er helt perfekt. Pigerne har fået deres nederdel syet færdig af Charlottes farmor. På robot banen kører det hele mere eller mindre perfekt. Mads’ far kom og hjalp os med at lave en risiko analyse som viste at der stadigvæk er lidt der kan forbedres. Robot kørerne og et par af de andre mødes igen tirsdag for at finpudse. Alle andre mødes først fredag hvor vi skal præsentere hele vores projekt for både Nørreskov skolen og Midtals Friskole. Nogle ældre mennesker havde kaffestue i cafeen og de var så flinke at give os både lagkage og medaljer kager, uhm det smagte godt. Vi havde selvfølgelig også Nicolai’s kager så der var kager nok, men det blev spist det hele.
 

Model af rum elevator er køreklar

Søndag den 29. Okt. 2006 I dag har vi øvet os på vores Nano historie. Vi har også uddelt opgaver/det vi skal sige i vores dias show. Nogle af os har også været inde og finde ud af lidt mere om Nano glas m.m. Vi fik selvfølgelig kage igen. Vi har også øvet os på vores sang. Vi skal lige have alle drengene til også at synge med. Vi er også blevet enige om at vi skal sparke nogle store balloner ud over publikum. Vi er blevet færdig med vores Lego rum elevator og har fået den pyntet rigtig flot. På robotten har vi finpudset alle programmer og vi har svært ved at finde fejl.
De 400 point er hjemme hvis modstanderen også udløser rum-elevatoren. Vi har lavet en ny film med 400 point. Vi har fået taget team foto med de blå T-shirt og til næste gang har vi fået de logoer på hvor der står ”stress preller af vi er nano belagt”. Vi er i gang med at forstærke magnet frastøderen. Den 10/11 har vi fået fri fra skole for at undervise vores skoler i nanotech.
 

Der programmeres på livet løs

Søndag den 22. Okt. 2006 I dag har Nicolaj og Mads finpudset programmerne, især ”klodsmajor”. Programmet til ”Lastbil” er blevet lavet helt om. Ved ”klodsmajor” misser vi 2-3 vandmolekyler men vi arbejder på sagen. Vi har gennemgået alle programmer og kørsler og det ser ud til at vi er i god tid. Alle sangerne kan nu sangen uden ad. Den er blevet lavet lidt om og den er nu rigtig god. Vi har også fundet ud af at sangerne skal have en hvid nederdel på med NXT Generation logo bag på og deres navn nedenunder og sorte garmasjer inden under. Den teoretiske opgave er så godt som færdig og er blevet delt op så alle ved hvad de skal sige hver især. Susanne og Jesper er næsten færdig med deres rum-elevator.
 

NXT Generation er på vej ud i rummet

Lørdag den 21. Okt. 2006 I dag har Nicolaj og Mads programmeret og øvet sig på, at kører med robotten. Susanne og Jesper byggede en model af en rum-elevator, af lego. Det ser rigtig godt ud. Vores banner er færdigt, og Charlotte, Dorthe og Helle er begyndt at øve på sangen. Vores Præsentation er også snart færdig, så derfor ingen stress på holdet.
Dorthe og Helle har også været ved at lave kampråb, ingen vil være i tvivl om, hvem vi er. Nå ja, Nano Doc. er også ved at være klar.
 

En sang tager form: Hey, N.X.T. — Nano

Søndag den 8. Okt. 2006 I dag begyndte nogen at finde sangen til vores underholdning. Sangen vi vil bruge er ”Hey Baby”. Der er blevet arbejdet videre på vores power point præsentation, 12 sider i alt, og vi er blevet færdige med den teoretiske historie. Mads og Nikolaj er nået længere med programmeringen af robotten. I dag fik vi lavet et værktøj til ”Flytning af enkelt atomer”. Vi har også fundet ud af hvilke dragter og hatte vi skal have på, Dorthes mormor syr dem for os.


Søndag den 15. Okt. 2006 I dag var den store festdag. I dag fik vi vores hatte, til vores show-del, i dag begyndte Mads og Nicolaj at køre hele runder, for at øve det hele, for at komme under tiden på de 2min. J - Den teoretiske opgave er nu ”færdig” og der bliver nu skrevet forklaringer til det som præsentationen skal indeholde.
Og vi fik i dag også begyndt på vores banner, det er blevet rigtigt fint J
 

Det mindste værktøj nogen sinde

Søndag den 1. Okt. 2006 I dag har programmeringsholdet fået lavet et nyt værktøj til at aflevere buckyball’en i knoglen. Det er det mindste værktøj vi nogensinde har lavet og det sidder bag på robotten. Rigtig smart. Vi lavede et program der kan løse, smudsafvisende stof, smart medicin og rum elevator. Det tager kun 40 sekunder at løse de 3 opgaver. Der er også blevet arbejdet på værktøjer til flytning af enkelt-atomer, selvorganiserende nanorør og molekylemotor. I den teoretiske gruppe er vi begyndt at skrive en historie om en tur i rummet. Vi vil prøve at fortælle en historie som har noget med nano teknologi at gøre og som handler om en fantasi historie hvor nogle børn rejser ud i rummet i en rum elevator. Vi har fået skrevet ca. 3 sider. Vi spiste som sædvanlig også meget kage.
 

Uden mad og drikke dur helten ikke

Søndag den 24. Sept. 2006 Alle skulle aflevere hjemmeopgaven om Nano teknologi til Ejner. Alle fik et reklamevækkeur som tak.Herefter havde vi afstemning om hvilket emne vi skulle fortælle om i den teoretiske opgave. Vi valgte emnet ”nano og rummet”. Tom fik også en god ide om at vi kunne fortælle en historie som f.eks. hedder ”Vil du en tur med ud i rummet”. Igennem historien kan vi så fortælle om brugen af nano teknologi. Vi lavede også rigtig meget internetsøgning om vores emne. Tom startede også på vores power point show. I dag gik robotten amok et par gange og vi fandt ud af at ”uendelig” i NXT sprog er ca. 30cm lang. Værktøj til smudsafvisende stof blev forbedret af Charlotte og Susanne. Mads lavede et værktøj til ”atomærkraft mikroskopi”. I frikvarteret fik vi lov til at spille lidt fodbold. I dag spiste vi sammen aftensmad hvor vi fik pizza, uhm!
 

0-Fejl laver en drømmekage

Torsdag den 21. Sept. 2006 I dag kunne vi ikke være i cafeteriet, fordi pigeklubben var der. Vi fik bygget værktøj til: ”Smudsafvisende stof” og vi fik programmeret den. Vi fik drømmekage, den havde 0-fejl lavet, og den smagte godt. Vi fik også bygget værktøj til: ”Flytning af enkelt-atomer”. Nu er vi også blevet helt færdig med programmet til ”Lastbil og Lugt”. Vi fik også bygget værktøj til: ”Smart medicin”. Og vi fik lavet underholdnings hatte.
 

Ekstra robot kommer til verden

Søndag den 17. Sept. 2006 I dag har vi lavet en ekstra robot, og nogle har læst på www.nanotek.nu og www.teknologiportalen.dk om hvad der var omkring Nano teknologi, for så vidste de lidt mere om hvad det gik ud på. Vi har også lavet et værktøj, som kan løse opgaven: Nano rørets Styrke og Smudsafvisende Stof. Vi har også snakket om hvad vi skal gøre med nogle af opgaverne: Lugt, Atomærkraft mikroskopi og Smart medicin.
 

Årets opgave blive offentliggjort

Lørdag den 16. Sept. 2006 I dag startede vi med at snakke om de enkelte opgaver på banen samt de point vi kan få for løsning af opgaverne. Vi snakkede også lidt om forslag til værktøjer til robotten. Bagefter snakkede vi om Nano teknologi og hvad det kan bruges til. Jesper snakkede om den Nano opgave Susanne og han havde haft om i skolen sidste skoleår.Herefter opdelte vi os i 2 hold. Det ene hold gik i gang med at programmere robotten og løse opgaven med lastbilen samt pizza molekylerne. Det lykkedes rimelig godt. Havde dog lidt problemer med at følge den sorte streg. Det andet hold snakkede meget om underholdning. Alle var enig om at det gerne måtte handle om Nano emnet. Vi snakkede også lidt om at vi måske kunne bruget noget af underholdningen til fremlæggelse af den teoretiske opgave. Der var mange gode forslag til underholdning.
 

Et nyt FLL hold samles for første gang

Søndag den 10. Sept. 2006 I dag mødtes vi for første gang. Det var spændende at møde og snakke med de nye holdmedlemmer. Halvdelen af holddeltagerne har prøver at være med til FLL før, men for resten af deltagerne er FLL helt nyt. Vi var meget spændte på at åbne pakken med den nye bane. Søren fik lov til at være den der åbnede banen da han havde fødselsdag i dag. Vi var enige om at banen så meget spændende ud. Der er også mange sorte streger på banen som vores robot kan bruge til at køre efter. Efter at banen var lagt ud på bordet gik vi i gang med at samle alle forhindringerne til den nye bane. Vi nåede lige akkurat at få alle forhindringerne samlet inden at vi skulle hjem. Fordi Søren havde fødselsdag i dag havde han taget kagemand med. Den smagte rigtig godt.